Heyecan dolu bir yolculuk: Hafta hafta hamilelik
Hamilelik çok sayıda özel anla dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz hızla büyür ve gelişirken hafta hafta neler olduğuna birlikte bakalım:
(Aşağıda belirtilen boy, kilo ve diğer gelişmeler yalnızca ortalama değerleri gösterir. Her bebeğin gelişim hızı kendine özeldir ve burada belirtilenlerle aynı hızda olması gerekmez.)
1. ve 2. Haftalar
1. ve 2. haftalarda aslında henüz hamile sayılmazsınız ancak doktorlar hamileliğinizin tarihini belirlemek için son adet döneminizin başlangıcını kullanır.
Yumurtalıklarınızdaki foliküller bir veya iki tanesi baskın olana kadar gelişir ve yumurtlama sırasında salınır. Bu adet başlangıcınızdan yaklaşık 14 gün sonra ortaya çıkar.
3. Hafta
Gebelik; 3. haftanın başında, yumurtlamadan sonra, yumurtanız serbest bırakıldığında ve babanın spermi tarafından döllendiğinde meydana gelir. Döllenmeden sonra bebeğinizin cinsiyeti, saç rengi, göz rengi ve diğer özellikleri kromozomlar tarafından belirlenir.
4. Hafta
4. haftadasınız, bebeğiniz rahim duvarınıza yeni yerleşti ve şimdi yaklaşık 3 cm uzunluğunda küçük bir cenin fidesi. Kalbi, kol ve bacakları oluşturan tomurcukları, beyin ve omuriliği henüz yeni yeni şekilleniyor.
5. Hafta
Bebeğiniz bu haftada bir kalem ucu büyüklüğünde. 5. haftada embriyonun üç katmanı var. Bu katmanlardan ektoderm bebeğinizin derisine ve sinir sistemine dönüşecek. Mezoderm kemiklerini, kaslarını ve üreme sistemini oluşturacak. Endoderm ise mukoza zarlarını, akciğerleri, bağırsakları oluşturacak.
6. Hafta
6. haftada bebeğinizin kalp atışı ultrasonda hızlı bir titreme şeklinde algılanabilir.
7. Hafta
Yavaş yavaş bebeğinizin yüzü ortaya çıkıyor. Kolları ve bacakları küreğe benziyor ve bir kalemin tepesindeki silgiden biraz daha büyükler.
8. Hafta
Bebeğiniz artık embriyodan fetüse dönüştü, kafadan popoya kadar ölçtüğümüzde yaklaşık 2.5 cm uzunluğunda ve 3.5 gramdan daha hafif.
9. Hafta
9. haftada bebeğinizin kalbi düzenli olarak atıyor, el ve ayak parmakları filizleniyor, başı ve beyni gelişmeye devam ediyor. Yakında organları çalışmaya başlayacak.
10. Hafta
Bebeğinizin cinsel organları 10. Haftada gelişmeye başlıyor, ancak henüz ultrasonda cinsiyeti tespit etmek mümkün değil.
11. hafta
Bebeğiniz yaklaşık 5 cm uzunluğunda ve 10 gram ağırlığında. Uzunluğun ve ağırlığın büyük çoğunluğu kafa bölgesinden geliyor.
12. hafta
Bebeğiniz 7.6 cm uzunluğunda ve yaklaşık 28 gram ağırlığında. Ses telleri oluşmaya başlıyor ve böbrekleri artık çalışıyor.
13. Hafta
İkinci üç aylık döneme girdiniz. Bebeğiniz amniyotik sıvıda idrar yapmaya başladı ve bağırsakları göbek kordonundan karınlarına taşındı. Hamileliğinizin en riskli kısmı geride kaldı ve düşük yapma şansınız sadece % 1 ila 5'e düştü.
14. Hafta
Bebeğiniz yaklaşık 42 gram ağırlığında ve baştan popoya ölçüldüğünde uzunluğu yaklaşık 10 cm.
15. Hafta
Bu haftada ultrasona girerseniz bebeğinizin ilk kemiklerinin oluştuğunu görebilirsiniz.
16. hafta
16. haftada bebeğiniz baştan ayağa 10 ila 13 cm uzunluğunda ve yaklaşık 85 gram ağırlığında. Ayrıca artık ağzıyla emme hareketleri yapmaya başladı.
17. hafta
Bebeğinizin cildinin altında onu sıcak tutacak ve enerji verecek yağ depoları birikmeye başladı. Bebeğiniz 198 gram ağırlığında ve boyu yaklaşık 14 cm.
18. hafta
18. hafta bebeğinizin duyuları açısından önemli. Bebeğinizin kulakları gelişmeye başladı ve artık yavaş yavaş sesinizi duyabilir, gözleri ışığı algılamaya başlayabilir.
19. hafta
Bebeğinizin cildi bu kadar uzun süre nasıl amniyotik sıvıda kalabiliyor merak etmiş miydiniz? Bu hafta vernix caseosa vücutlarını kaplıyor. Bu mumsu doku kırışmaya ve çizilmeye karşı koruyucu bir bariyer görevi görecek.
20. hafta
Bebeğinizle konuşabilirsiniz çünkü artık sizi duyabiliyor! Yaklaşık 255 gram ağırlığa ve 15 cm uzunluğa ulaştı. Ayrıca artık minik tekmeleri hissediyor olmalısınız.
21. hafta
Bebeğiniz artık yutkunabilir. Ayrıca artık vücudunun çoğunu kaplayan lanugo adı verilen ince tüylere sahip. Bu haftanın sonunda bebeğiniz baştan aşağı yaklaşık 19 cm boyunda ve tam bir kilo ağırlığında olacak.
22. hafta
Bebeğinizin vücudunda henüz gelişmesi gereken çok fazla bölüm olsa da ultrason fotoğrafları artık aklınızda canlanan bebek görüntüsüne benzer görünmeye başlayacaktır.
23. hafta
Bebeğiniz güç denemeleri yaparken muhtemelen çok sayıda tekme ve yumruk hissedeceksiniz. 23 haftada doğan bebekler aylarca yoğun bakımda kalarak hayatta kalabilir, ancak hayatta kalsalar da bazı kalıcı engelleri olabilir.
24. hafta
Artık bebeğiniz baştan ayağa ölçüldüğünde 30 cm uzunluğunda ve 680 gram ağırlığında. Dillerinde tat alma tomurcukları oluşuyor ve parmak izleri ve ayak izleri neredeyse tamamlanmış durumda.
25. hafta
Bebeğinizin irkilme refleksi gelişmeye başladı. Ayrıca belirli dinlenme ve hareketlenme zamanları olduğunu da fark edebilirsiniz.
26. hafta
26. haftada bebeğiniz yaklaşık 35 cm boyunda ve 2 kilodan daha hafif. İşitme yeteneği sesinizi tanıyabileceği ve başkalarından ayırt edebileceği kadar gelişti. Bebeğinize eğlenceli anlar yaratmak istiyorsanız ona kitap okumayı veya şarkı söylemeyi deneyebilirsiniz
27. hafta
Bebeğinizin akciğerleri ve sinir sistemi gelişmeye devam ediyor. 27. hafta bebeğinizin hareketlerini takip etmek için harika bir zaman. Hareketliliğinde bir azalma fark ederseniz, doktorunuzu arayın.
28. hafta
Bebeğinizin beyni bu haftada gelişmeye başlıyor. Beyninde derin girinti ve çıkıntılar oluşuyor ve doku miktarı artıyor.
29. hafta
Üçüncü üç aylık döneminizin başlangıcında bebeğinizin boyu yaklaşık 39 cm’e ve ağırlığı 2 kilonun biraz üzerine ulaştı.
30. hafta
Bebeğiniz 3 kilo ağırlığında ve boyu 40 cm’e ulaştı. Gözleri artık uyanık olduğu saatlerde açık ve kemik ilikleri kırmızı kan hücreleri toplamaya başladı.
31. hafta
Bebeğinizin boyu yaklaşık 42 cm ve ağırlığı yaklaşık 1700 gram’a ulaştı. Gözleri artık odaklanabiliyor ve muhtemelen parmak emme gibi refleksleri oluşmaya başladı.
32. hafta
Bebeğiniz 32. haftadan sonra doğarsa tıbbi yardım ile hayatta kalma şansı yüksek. Sinir sistemi vücut ısısını düzenleyecek kadar gelişmiş durumda.
33. hafta
Bebeğinizin bu haftada ne kadar çok uyuduğunun muhtemelen farkındasınız, peki rüya görebildiğini fark etmiş miydiniz? Bebeğiniz artık rüya görüyor ve akciğerleri de bu noktada neredeyse tamamen olgunlaştı.
34. hafta
Bebeğiniz yaklaşık 40-45 cm uzunluğunda ve 2.3 kg ağırlığında. Tırnakları parmak uçlarına kadar uzadı ve verniksi giderek daha da kalınlaşıyor.
35. hafta
Bebeğinizin en hızlı kilo alacağı aşama şimdi başlıyor, ağırlığı artık her hafta yaklaşık 100 gram kadar artacak. Şu anda, 2.5 kg civarında. Yağlarının çoğu omuzlarında birikiyor.
36. hafta
Bebeğiniz 2.7 kilo ağırlığında. Rahminizde yer kalmadığı için normalden biraz daha az hareket edebilir. Fetal sağlığı değerlendirmek için tekme sayma konusunda doktorunuza danışmanız iyi olabilir.
37. hafta
Bebeğinizin yağ depolarına artık her gün yaklaşık 14 gram ekleniyor ve bebeğinizin ana organları rahmin dışında çalışmaya hazır durumda.
38. hafta
38. haftada bebeğiniz 47-50 cm uzunluğunda ve yaklaşık 3 kg ağırlığında.
39. hafta
Bebeğiniz artık anne karnında gerekli olan gelişimini tamamladı.
40. hafta ve sonrası
40 haftada doğan bebeklerin çoğu yaklaşık 50-52 cm uzunluğunda ve 3.5 kilo ağırlığındadır.
Erkekler genellikle kızlardan daha ağır olur. Bebeklerin sadece yüzde 5'i ön görülen doğum tarihlerinde doğar. Beklenen tarihten birkaç gün, hatta bir hafta kadar erken veya daha geç doğum yapacak olursanız endişelenmeyin.
Sonuç
Hamileliğiniz, hangi aşamasında olursanız olun son derece ilginç deneyimlerle dolu bir süreç.
Unutmayın, hamileliğiniz ve bebeğinizin sağlığı ile ilgili en iyi kaynağınız her zaman doktorunuzdur. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa bir an önce doktorunuzdan randevu alın ve aklınızdaki tüm soruları not edip doktorunuza danışın.