Miyom ameliyatından nasıl sonuçlar beklenmeli?
Miyomektomi nedir?
Miyomektomi, rahim fibroidlerini çıkarmak için kullanılan bir ameliyat türüdür. Fibroidleriniz aşağıdaki semptomlara neden oluyorsa doktorunuz bu ameliyatı önerebilir:
- pelvik ağrısı
- ağır dönemler
- düzensiz kanama
- sık idrara çıkma
Miyomektomi aşağıdaki üç yöntemden biri tercih edilerek gerçekleşebilir:
- Abdominal miyomektomi cerrahınızın alt karnınızdaki açık cerrahi kesi yoluyla miyomlarınızı çıkarmasına olanak tanır.
- Laparoskopik miyomektomi cerrahınızın birkaç küçük kesi yoluyla fibroidlerinizi çıkarmasına olanak tanır. Bu robotik olarak yapılabilir. Abdominal miyomektomiye göre daha az invazivdir ve iyileşme daha hızlıdır.
- Histeroskopik miyomektomi cerrahınızın miyomlarınızı vajina ve serviks yoluyla çıkarmak için özel bir prosedür kullanmasını gerektirir.
Kimler miyomektomi için uygun adaydır?
Miyomektomi, miyomu olan ve ileride hamile kalmak isteyen veya rahmini başka bir nedenle tutmak isteyen kişiler için bir seçenektir.
Tüm rahminizi alan histerektomiden farklı olarak miyomektomi miyomlarınızı alır ve rahminizi yerinde bırakır.
Doktorunuzun önerdiği miyomektomi tipi miyomlarınızın boyutuna ve konumuna göre değişir:
- Rahim duvarınızda büyüyen çok sayıda veya çok büyük miyom varsa karından miyomektomi sizin için en iyisi olabilir.
- Daha küçük ve daha az miyomunuz varsa laparoskopik miyomektomi daha iyi olabilir.
- Rahminizin içinde daha küçük miyomlar varsa histeroskopik miyomektomi daha iyi olabilir.
Ameliyata nasıl hazırlanırsınız?
Ameliyat olmadan önce doktorunuz miyomlarınızın boyutunu küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için ilaç reçete edebilir.
Löprolid (Lupron) gibi gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri, östrojen ve progesteron üretimini bloke eden ilaçlardır. Bu ilaçlar kişiyi geçici olarak menopoza sokar. Bu ilaçları almayı bıraktığınızda adet döneminiz geri döner ve hamilelik mümkün olur.
Prosedürü gözden geçirmek için doktorunuzla görüştüğünüzde hazırlık süreci ve ameliyat sırasında neler olacağı ve olması gerektiği konusunda tüm sorularınızı sorduğunuzdan emin olun.
Ameliyat için yeterince sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için bazı testler yapılması gerekebilir. Doktorunuz risk faktörlerine göre hangi testlere ihtiyacınız olduğuna karar verecektir. Aşağıdaki testler istenebilir:
- kan testleri
- elektrokardiyogram
- Manyetik Rezonans Görüntüleme
- pelvik ultrason
Miyomektominizden önce bazı ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir. Vitaminler, takviyeler ve reçetesiz satılan ilaçlar da dahil olmak üzere aldığınız her ilaç hakkında doktorunuza bilgi verin. Doktorunuza ameliyattan önce hangi ilaçları almayı bırakmanız gerektiğini ve bunlardan ne kadar süre uzak durmanız gerektiğini sorun.
Sigara içiyorsanız, ameliyattan altı ila sekiz hafta önce bırakın. Sigara içmek iyileşme sürecinizi yavaşlatabilir ve ameliyatınız sırasında kardiyovasküler risklerinizi artırabilir. Nasıl bırakacağınız konusunda doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz.
Ameliyattan önceki gece gece yarısına kadar yeme ve içmeyi bırakmanız gerekecektir.
İşlem sırasında ne olur?
Prosedür, sahip olduğunuz miyomektomi tipine bağlı olarak değişecektir.
Karından miyomektomi
Bu işlem sırasında genel anestezi altına alınırsınız. Cerrahınız önce karnınızın alt kısmından rahminize bir kesi yapar. Bu birkaç yolla yapılabilir:
- Kasık kemiğinizin hemen üzerinde 7 ila 9 cm uzunluğunda yatay bir kesi açılır. Bu kesi türü daha az ağrıya neden olur ve daha küçük bir yara izi bırakır ancak büyük miyomları çıkarmak için yeterince büyük olmayabilir.
- Göbek deliğinizin hemen altından kasık kemiğinizin hemen üstüne dikey bir kesi açılır. Bu kesi türü günümüzde nadiren kullanılmaktadır, ancak daha büyük miyomlar için daha iyi sonuç verebilir ve kanamayı azaltabilir.
Kesi yapıldıktan sonra, cerrahınız miyomlarınızı rahim duvarınızdan çıkaracaktır. Sonra rahim kas katmanlarınızı tekrar bir araya getirecektir.
Bu prosedürü geçiren çoğu kadın hastanede bir ila üç gün geçirir.
Laparoskopik miyomektomi
Genel anestezi altındayken cerrahınız dört küçük kesi yapacaktır. Bunların her biri alt karnınızda yaklaşık 1.5 cm uzunluğunda olacaktır. Cerrahın karnınızın içini görmesine yardımcı olmak için karnınız karbondioksit gazı ile doldurulur.
Cerrah daha sonra kesilerden birine bir laparoskop yerleştirecektir. Laparoskop, bir ucunda kamera bulunan ince, ışıklı bir tüptür. Diğer kesilere küçük aletler yerleştirilir.
Ameliyat robotik olarak yapılıyorsa, cerrahınız robotik bir kol kullanarak aletleri uzaktan kontrol edecektir.
Cerrahınız miyomlarınızı çıkarmak için küçük parçalara ayırabilir. Çok büyüklerse, cerrahınız abdominal miyomektomiye geçebilir ve karnınızda daha büyük bir kesi yapabilir.
Daha sonra cerrahınız aletleri çıkaracak, gazı serbest bırakacak ve kesilerinizi kapatacaktır. Bu prosedürü geçiren kadınların çoğunun bir gece hastanede kalmaları gerekir.
Histeroskopik myomektomi
Bu işlem sırasında lokal veya genel anestezi uygulanabilir.
Cerrahınız vajinanızdan ve serviksinizden rahminize ince, ışıklı bir dürbün yerleştirir. Fibroidlerinizi daha net görmelerini sağlamak için rahminize bir sıvı yerleştirilir.
Cerrahınız fibroidinizin parçalarını tıraş etmek için bir tel halka kullanır. Ardından sıvı, çıkarılan fibroid parçalarını yıkar.
Ameliyatınızun gerçekleştiği gün eve dönmeniz mümkün olacaktır.
İyileşme nasıldır?
Ameliyattan sonra biraz ağrınız olacaktır. Doktorunuz rahatsızlığınızı tedavi etmek için ilaç sağlayabilir. Ayrıca birkaç gün ila birkaç hafta süresince lekelenme yaşayabilirsiniz.
Normal aktivitelerinize dönmeden önce ne kadar beklemeniz gerekeceği ne tür bir prosedür geçirdiğinize bağlıdır. En uzun iyileşme süresi açık cerrahidedir.
Her bir prosedür için iyileşme süreleri:
- Karından miyomektomi: dört ila altı hafta
- Laparoskopik miyomektomi: iki ila dört hafta
- Histeroskopik miyomektomi: iki ila üç gün
Kesikleriniz tamamen iyileşene kadar ağır bir şey kaldırmayın veya aşırı egzersizden kaçının. Doktorunuz bu aktivitelere ne zaman dönebileceğinizi size bildirecektir.
Seks yapmanın sizin için ne zaman güvenli olduğunu doktorunuza danışın. Altı haftaya kadar beklemeniz gerekebilir.
Hamile kalmak istiyorsanız, denemeye güvenli bir şekilde ne zaman başlayabileceğinizi doktorunuza sorun. Geçirdiğiniz ameliyat türüne bağlı olarak rahminizin tamamen iyileşmesi için üç ila altı ay beklemeniz gerekebilir.
Ne kadar etkilidir?
Çoğu kadın ameliyattan sonra pelvik ağrı ve ağır adet kanaması gibi semptomlardan kurtulur. Bununla birlikte özellikle genç kadınlarda miyomektomiden sonra miyomlar geri gelebilir.
Komplikasyonlar ve riskler nelerdir?
Herhangi bir ameliyatın riskleri olabilir ve bu durum miyomektomi için de geçerlidir. Bu prosedürün riskleri nadir görülse de şunları içerebilir:
- enfeksiyon
- aşırı kanama
- yakındaki organlara zarar
- rahminizde bir delik (delik)
- fallop tüpünüzü tıkayabilecek veya doğurganlık sorunlarına yol açabilecek yara dokusu
- başka bir çıkarma prosedürü gerektiren yeni miyomlar
İşleminizden sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzu aramalısınız:
- ağır kanama
- ateş
- şiddetli acı
- nefes almada zorluk
Nasıl bir yara izi kalır?
Karından miyomektomi olduysanız yara iziniz muhtemelen iç çamaşırınızın altında, kasığınızın alt kısmında olacaktır. Bu iz zamanla kaybolur.
Yara iziniz birkaç ay boyunca hassas veya hissiz olabilir, ancak bu zamanla azalmalıdır. Yara iziniz acımaya devam ederse veya daha hassas hale gelirse doktorunuzla görüşün. Bazı durumlarda, doktorunuz yaranın tekrar iyileşmesi için yaranın yeniden açılmasını önerebilir.
Laparoskopik miyomektomiden kaynaklanan izler, dekolte bikini veya kısa üst giyildiğinde ortaya çıkabilir. Bu izler karından myomektomiden çok daha küçüktür ve zamanla kaybolmaları gerekir.